Slijperij J.M. van Rangelrooij
Van Musschenbroekstraat 4 | 2522 AP Den-Haag
070 390 23 74
info@messenslijpen.nl | sitemap
English version

home

slijpen

aanzetten

wetsteen

assortiment

contact

Hoe zet ik mijn mes aan
met behulp van een aanzetstaal?

Wie beroepshalve elke dag met messen werkt, ontkomt er niet aan dat de messen moeten worden aangezet.

Het is een lust voor het oog om te zien hoe een vakbekwame kok zijn messen aanzet, mits het op de juiste manier gebeurt.

Samengevat:

Pak het mes beet alsof u gaat snijden en start de beweging met de hiel van het mes vlak onder de handgreep van het aanzetstaal.
Zet het mes onder een hoek van 15 graden op het aanzetstaal en trek het in één vloeiende beweging over het staal, van de hiel naar de punt van het lemmet. Zorg dat in een beweging de volledige lengte van de vouw langs het staal gaat. Hierdoor ontstaat een halfronde beweging. Twee of drie keer herhalen is voldoende. Een lichte druk is voldoende. Te hard aanzetten beschadigt het mes.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

De scherptetest.

Moet ik mijn mes al laten slijpen bij de professionele messenslijper? Bekijk dit filmpje om te zien hoe je kunt testen of je mes scherp genoeg is. Doe de scherptetest!

©2017 Slijperij J.M. van Rangelrooij